zaterdag 5 maart 2011

ANTROPOSOFIE, WETENSCHAP?

ANTROPOSOFIE, WETENSCHAP?
Dat antroposofie geen, of pseudowetenschap zou zijn, wordt voortdurend op diverse plaatsen en door verschillende woordvoerders beweerd.
Dat komt o.a. omdat “de” wetenschap een opvatting heeft over “de” wetenschap en op grond daarvan andere wetenschappen beoordeelt.
“De” wetenschap is nu de natuurwetenschappelijke. En zij moet daarom wel beweren dat de enige wetenschap de natuurwetenschappelijke is.
Maar dit-“de enige wetenschap is de natuurwetenschappelijke”-is geen natuurwetenschappelijke uitspraak. Het is een filosofische en daarmee een geesteswetenschappelijke.
Er vanuit gaan dat alles materie of stof is, betekent nog niet dat alles ook werkelijk stof of materie is.
Antroposofie is geen monisme in de zin van spiritualisme: alles is geest.

ANTROPOSOFIE ALS TRICHOTOMIE
Ze is geen dualisme, maar een trichotomie: de mens als drieledig wezen geest, ziel en lichaam; in denken, voelen en willen.

Rudolf Steiner heeft over dit thema geschreven, maar vooral veel gesproken. Van deze gesproken voordrachten zijn stenogrammen gemaakt die later zijn gedrukt. Deze stenogrammen zijn door hem niet nagekeken; het kan dus zijn dat de inhoud niet altijd zo is, als hij wellicht bedoelde.
Dit wordt wel eens vergeten en (te) snel wordt geroepen dat “Steiner het heeft gezegd”.
Maar ook al heeft Steiner het gezegd, so what; is het waar; wat hebben we er aan; moeten we er iets mee en zo ja, waarom.

UITSPRAKEN
Hier zullen telkens uitspraken volgen waarvan je je kunt afvragen of ze toen, bij het uitspreken golden en of ze nog actueel zijn; of dat we helemaal niet weten wat we er mee moeten en er hoogstens de gedachte aan kunnen verbinden dat we het later misschien weten; of dat ze zo ver van ons staan dat we ze maar laten voor wat ze zijn.

Lezers die iets zinnigs kunnen zeggen n.a.v. zo’n uitspraak worden van harte uitgenodigd te reageren; al is het maar om naar andere bronnen te verwijzen; uiteindelijk bestaat er een schat aan antroposofische literatuur, waarbij thema’s van Steiner zijn uitgewerkt.
Nog interessanter is het natuurlijk wanneer we in niet-antroposofische literatuur bewijzen vinden voor Steiners zienswijze.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten